ul. Kościelna 28, 63-435 Sośnie     tel. 697 837 497 / 691 666 053     guciomiodek@gmail.com | Nasz Facebook:

propolis

Propolis powstaje z lepkich substancji żywicznych, zbieranych przez pszczoły z pąków drzew i roślin.Jest substancją wzmacniającą konstrukcję ula, uszczelniającą i zabezpieczającą wnętrze ula przed rozwojem drobnoustrojów.Dotychczas wyodrębniono około 300 substancji wchodzących w skład propolisu.Wśród poznanych składników propolisu znajdują się substancje z grupy:flawonoidów, kwasów fenolowych, estrów aromatycznych, alkoholofenoli, ketofenoli, kumaryny,substancje lipidowe i woskowe, witaminy, biopierwiastki, związki białkowe, substancje biotyczne, balsamiczne i inne. Propolis  jest nazywany antybiotykiem XXI wieku !

Propolis sprzedawany jest w słoikach:

✓ 50g

Właściwości:

Kit pszczeli ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, antywirusowe, antygrzybiczne, przeciwpierwotniakowe, znieczulające i regenerujące. Zwalcza gronkowca złocistego, dwoinki kataralne, paciorkowce, niektóre szczepy prądków gruźlicy. Przeciwdziała rozwojowi wirusa grypy, grzybów drożdżoidalnych, zapalenia mózgu, a także niszczy pierwotniaki wywołujące rzęsistkowicę, toksoplazmozę i lambiozę. Przyspiesza gojenie się ran, leczy schorzenia skóry (czyraki, oparzenia, trądzik, łuszczyca, grzybice). Propolis umożliwia szybkie gojenie sączących się ran po amputacjach, może pomóc przy złamaniach, uszkodzeniach tkanek chrzęstnych stawów, w przypadku bolesnych pustych zębodołów. Stosowany w schorzeniach układu oddechowego, zapaleniu jamy ustnej i gardła. Poleca się go osobom cierpiącym na hemoroidy, wrzody i stany zapalne żołądka, dwunastnicy i jelit oraz choroby dróg moczowych.

PRZEPIS:

Składniki:

50g kitu pszczelego
200 cm3 spirytusu etylowego
50 cm3 wody

Sposób wykonania:
1. Do ciemnej butelki lub słoika włożyć kit i zalać spirytusem i wodą.
2. Szczelnie zamknięte naczynie pozostawić w temperaturze pokojowej na 2-3 tygodnie, codziennie mieszając.
3. Przefiltrować przez watę i przechowywać w ciemnej butelce lub słoiku.

Przygotowanie nalewki propolisowej

Close Menu